top of page
Yazarın fotoğrafıAldem Law Kurumsal

İşçi Hakları Nelerdir Ve Nasıl Korunur?

Güncelleme tarihi: 22 May 2023

İşçi hakları, çalışanların işverenlerinden belirli koşullar altında bazı hakları talep etmelerini sağlayan yasal düzenlemelerdir. Türk Hukuk Sistemi'nde işçi haklarına ilişkin çeşitli düzenlemeler mevcuttur. Bu haklar arasında:


-İş güvencesi: İşveren, işçiyi haklı bir neden olmadan işten çıkaramaz. İşçinin işten çıkarılması ancak geçerli bir neden varsa mümkündür.


-Asgari ücret: İşçilere yasal olarak belirlenmiş bir asgari ücret ödenmelidir. Bu ücret, çalışanların geçimini sağlamaları için yeterli olmalıdır.

-İzinler: İşçilere yıllık izin, doğum izni, askerlik izni, evlilik izni, hastalık izni, ölüm izni vb. izinler verilir.


-Çalışma saatleri: Çalışma saatleri yasal düzenlemelere uygun olarak belirlenmeli ve işçilerin çalışma saatleri konusunda bilgilendirilmelidir.


-Sendikal haklar: İşçiler, sendikal haklarını kullanma özgürlüğüne sahiptir. Sendikal örgütlenme, işçilerin haklarını korumak için önemli bir araçtır.


İşçi hakları, işçi sendikaları ve iş hukuku avukatları tarafından korunur. İşçiler, işverenleriyle olan sözleşmelerinde yer alan haklarının takipçisi olmalı ve bu haklarına saygı gösterilmesini sağlamalıdır. İşçi haklarına yönelik ihlallerin bildirilmesi ve hukuki yollara başvurulması da mümkündür.

55 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page